Gilde St. Joris ondersteunt JVW

617e4fa0-5e46-11ec-ae7c-8bc7243680d2

Jeugdvakantiewerk Hooge Mierde krijgt € 950,- van Gilde St. Joris. Dit bedrag is de opbrengst van de dorpsfietstocht die de schutters afgelopen jaar georganiseerd hebben.

Waarom?
Veel mensen denken dat het woord 'schuttersgilde' afgeleid is van 'schieten', maar dat is niet waar. Het komt van 'beschutten', beschermen. Dat is in de middeleeuwen de oorspronkelijke taak van de Brabantse gildes: de inwoners van het dorp beschermen tegen geboefte. Een soort burgerwacht dus, buurtpreventie avant la lettre. Al gauw vervalt die taak en krijgen de gildes meer een sportieve, ceremoniële en gezelligheidsfunctie. Het worden broederschappen, waarbij inderdaad het schieten, maar ook de Bourgondische aspecten van het leven letterlijk hoog in het vaandel staan.

St. Joris Hooge Mierde heeft besloten om die oorspronkelijke taak van meer dan 500 jaar geleden weer op te pakken. Niet door te beschermen, maar door te ondersteunen, elk jaar een andere vereniging of organisatie.

Jeugdvakantiewerk
Voor 2021 is de keuze gevallen op JVW, uit sympathie voor het werk van deze organisatie. 'JVW bezorgt de kinderen elk jaar een fantastische week, waar ze altijd lang naar uitkijken en nog lang van nagenieten. Bovendien gebruikt JVW daarvoor elk jaar het gildeterrein. Er is dus ook sprake van een vorm van onderlinge samenwerking.', aldus gilde St. Joris

Activiteiten
Voor deze ondersteuning organiseert St. Joris enkele dorpsactiviteiten. "Dat is afgelopen jaar niet meegevallen", zegt deken (bestuurslid) Annie Hermans. "De geplande dorpsbrunch kon vanwege corona niet doorgaan. En de fietstocht is totaal in het water gevallen. De hele dag regen. Zelfs Max Verstappen heeft die zondag niet geracet [op Franchorchamps]. Toch zijn er nog behoorlijk wat deelnemers geweest en heeft het nog aardig wat opgebracht." Mede dankzij hoofdsponsor Bouwbedrijf Gebr. van Gisbergen. Dit bedrijf heeft een royale bijdrage geschonken. Ook Keurslagerij Laureijs en Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen hebben deze fietstocht gesponsord.

Overschot
Gildebroeder Kees Hermans: "Het weer nodigde niet echt uit tot de bbq na afloop. Er is dus veel vlees over gebleven. Maar laat dat maar aan onze gildebroeders en -zusters zelf over! Daar weten ze wel raad mee."

Overhandiging
Hoofdman Jos Wouters van het gilde heeft de cheque van 950 euro overhandigd aan voorzitter Anke Paridaans en penningmeester Merlijn de Kort van JVW. Het gilde is ervan overtuigd dat deze organisatie daar weer mooie dingen mee gaat doen voor de kinderen. 

Bovenstaand stuk komt van het gilde zelf. Wij als bestuur zijn erg blij met de grote financiële bijdrage die we hebben mogen ontvangen. Met de start van de organisatie van JVW 2022 voor de deur kunnen we  dit bedrag natuurlijk goed gebruiken. Gilde st Joris, bedankt!!

Belangrijke data 2022
Leve het bruidspaar!

Meld je nu aan

Contact

  • Stichting Jeugdvakantiewerk
  • p/a Poelshof 25

  • 5095 DD Hooge Mierde

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © www.jvwhoogemierde.nl

Website gerealiseerd door:  logo websites