Allee, we zijn begonnen!

20180806_103644

Vanmorgen rond de klok van tien was het weer een drukte van jewelste op het schoolplein. Hier verzamelden zich zo'n 160 deelnemers met hun broertjes, zusjes, papa's, mama's, opa's, oma's, etc. Natuurlijk was er vooral veel zwart, geel en rood te zien, de Belgische driekleur.

In een grote stoet zijn we met zijn allen richting het JVW-veld vertrokken om van start te kunnen gaan met weer een leuke week. Daar aangekomen stond we echter voor een verrassing: De toegang tot het terrein werd geblokkeerd door een slagboom en twee Belgische douaniers. We mochten even met zijn allen het veld op als we tien minuten later weer zouden vertrekken. Wie waren deze mensen en hoe moest dat nou met onze JVW-week?

Op het veld maakten we kennis met twee Belgische hoge heren. Hooge Mierde ligt heel dicht bij de Belgische grens en zij hadden besloten dat ze Hooge Mierde over wilden nemen. Het gilde-terrein hoort dus vanaf nu bij België en zij willen dit stukje land streng bewaken. Het lukte ons gelukkig om een compromis te sluiten met de zuiderburen, zodat onze spelletjesweek toch door kan gaan. De kinderen en de (hulp)leiding mogen overdag op het Belgische grondgebied, maar we moeten ons dan wel aanpassen aan hun regels. Dat betekent dus scheve kotjes bouwen die zo min mogelijk op elkaar lijken en de hele dag 'Vlaams klappen'.

Na het bekendmaken van de 15 groepjes gingen alle kinderen, leiding en hulpleiding fanatiek aan de slag met timmeren, zagen, schilderen en knutselen. Het is weer een mooie, bonte bedoeling geworden met natuurlijk hier en daar een Belgische vlag. Één groep durfde het aan om ook een Nederlandse vlag bij hun voordeur te schilderen, maar daar was de Belgische minister van bouw niet zo gelukkig mee. 

Na de boterhammen kwam ook de minister van taal met ons kennismaken. Hij wilde vooral controleren of iedereen toch wel Vlaams aan het klappen was, in plaats van Nederlands praten. Om onze Vlaamse woordenschat te testen, had de minister een taalquiz voorbereid. Nederlands en Vlaams lijkt veel op elkaar, maar soms was het toch nog een beetje lastig.

Later op de middag hebben de groepen het tegen elkaar opgenomen tijdens verschillende spelletjes, met natuurlijk veel water. En met dit hete weer ging een lekker ijsje er daarna ook wel in!

Alle JVW-deelnemers hebben een 'oversteekbewijs' gekregen. Als je deze 's morgens bij de douane af laat stempelen mag je het terrein op en 's middags kun je een stempel halen zodat je weer Nederland in kunt. Het is dus heel belangrijk dat je je oversteekbewijs elke dag mee neemt, anders mag je niet op het JVW-terrein blijven. Gelukkig mogen 's morgens en 's middags de mensen die kinderen komen halen en brengen 10 minuutjes zonder oversteekbewijs het veld op. 

De Belgische heren en dame lijken dus aardig en behulpzaam naar jeugdvakantiewerk toe. Toch gedragen sommigen zich een beetje vreemd; alsof ze iets aan het zoeken zijn. Zouden ze hun autosleutels kwijt zijn of is er meer aan de hand? Laten we morgen in de bossen onze ogen en oren maar eens goed open houden!!​​​​​​
Schaduw in de Hooge Mierdse bossen
Het JVW-lied

Meld je nu aan

Contact

  • Stichting Jeugdvakantiewerk
  • p/a Poelshof 25

  • 5095 DD Hooge Mierde

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © www.jvwhoogemierde.nl

Website gerealiseerd door:  logo websites